Wat is teak hout?

Teak is een tropische houtsoort en oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het hout bevat van nature veel olie, kalk en hars en is erg vet en duurzaam. Teak houten tuinmeubelen zijn dus van zeer goede kwaliteit en kunnen probleemloos het hele jaar door buiten blijven staan.

Voordat u begint met onderhoud van teak moet u een beslissing nemen:

Wilt u het hout van uw nieuwe teak houten tuinmeubelen laten vergrijzen of wilt u de warme kleur ervan behouden?

   Vergrijsd, onbehandeld teak       Nieuw onbehandeld teak hout

Overweegt u het volgende:

  • Voor de levensduur van uw teak houten tuinmeubelen maakt het niet uit of de meubelen geolied worden of grijs blijven.
  • Geoliede teak houten meubelen blijven er als nieuw uitzien door de warme kleur.
  • Als u eenmaal begint met oliën van de tuinmeubelen, zult u dit moeten blijven doen, 2 tot 4 keer per jaar. Het zal niet vanzelf vergrijzen want oude olieresten blijven heel lang zitten.
  • Als het teak enkele maanden tot een jaar buiten heeft gestaan en het is goed schoon, dan is het lichtgrijs van kleur. Om dit lichtgrijze patina wordt het teak hout geroemd.


Teak houten tuinmeubelen laten vergrijzen

Als u het hout wilt laten vergrijzen, hoeft u niets te doen behalve schoonmaken. Dit kunt u het beste doen in het voorjaar met een warm sopje van groene zeep en soda. Met een harde borstel gaat dit het beste. Als er geen vuil water meer vanaf komt, is het teak echt schoon en zal het lichtgrijs opdrogen.

U kunt ook Teak Reiniger & Hersteller gebruiken.

Tip: Als uw meubelen nog nat zijn van een bui regen, is het vuil alvast wat voorgeweekt en zal het makkelijker loslaten.

Het wordt afgeraden om teak hout met een hogedrukspuit te reinigen. De nerven worden hierdoor a.h.w. uitgespoeld wat een ruw effect geeft aan het hout.

Teak houten tuinmeubelen in een warme kleur houden.

Hiervoor moet u de tuinmeubelen oliën(sealen).

In het algemeen zeggen wij van Teak24 hierover:

Het allerbelangrijkst is dat het hout goed schoon, stofvrij en droog is voordat het geolied kan worden. Het reinigen kan met een teak houten tuinmeubel cleaner.

Vervolgens kan het in de olie worden gezet. Dit moet 2 tot 4 keer per jaar. Als de meubelen ’s winters buiten staan minimaal 3 keer. Gebruik teakolie(sealer) van een goede kwaliteit, dit blijft langer zitten dan de goedkopere.

Voor meer informatie over oliën van teak houten tuinmeubelen verwijzen wij u naar de informatie op de verpakking of op de website van de producten.

Onderhoud van schroeven en verbindingen bij teak houten tuinmeubelen

Bij teak houten tuinmeubelen met bewegende delen, zoals de inklapbare standenstoelen, moeten de schroeven regelmatig aangedraaid worden.

Tevens moeten de houten verbindingen jaarlijks worden gecontroleerd, losse verbindingen moeten worden gerepareerd en eventuele kapotte schroeven moeten worden vervangen.

Ruwheid en scheurtjes in teak houten tuinmeubelen

Oppervlakkige scheuren kunnen voorkomen in teak hout, dit is het karakter van het hout.

Voelt het oppervlak ruw aan, dan kunt u dit schuren met fijn schuurpapier. Schuur altijd in de richting van de nerf. Wees voorzichtig met teak hout wat behandeld is, want door het schuren kan kleurverschil ontstaan.